Cold Brew (Soğuk Demleme) Nasıl Yapılır ?

Evinizde kolayca cold brew yapın ! Hem de dışarıda aldığınız soğuk kahveler gibi sulu ve acı tatlar olmadan.

Canınız yazın sıcak günlerinde iyi bir buzlu kahve çekiyor ama dükkanlarda genelde satılan sulu ve acı soğuk kahveleri beğenmiyorsanız, sizin için iyi bir çözümümüz var; Cold Brew(soğuk demleme). Bu yöntemle demlenen kahve her seferinde pürüzsüz bir bardak soğuk kahveyi garanti eder.

İyi bir soğuk kahve yapmak aslında büyük bir sır değil. Yıllarca deneyimi olan ninja seviyesinde bir barista becerisi gerektirmez. Hatta öyle ki, ekipman olarak kahveyi demlemek için büyük bir kap ve filtreleme gerecinden fazlasına ihtiyacınız yok.

COLD BREW KAHVE YAPIMI İÇİN İZLEMENİZ GEREKEN YOL

O zaman başlıyoruz. Öncelikle kahvenizi iri parçalar olacak şekilde öğütmeniz gerekiyor veya kahvenizi satın alırken cold brew olacağını kavurucunuza belirtmeniz gerekiyor. Kalın olarak çekilmiş kahvenizi su ile karıştırın ve 1 gece yahut 12 saat buzdolabında bekletin.

Bu süre zarfında kahve yavaşça suya nüfuz ederek güçlü ve konsantre bir demleme oluşturur. Ertesi sabah güzelce süzün ve cold brew kahveniz hazır.

NEDEN COLD BREW (SOĞUK DEMLEME) ?

Cold Brew demleme metoduyla alakalı bilmeniz gerekenler:

        • Yavaş gerçekleşen infüzyon, kahvedeki tüm tad ve aromaları bardağınıza çeker. (merak etmeyin, buna kafein de dahil!).
        • Kahveye acı ve ekşi tadları veren bileşenleri geride bırakır.
        • Bu da, Cold Brew kahvenizin neredeyse damağınızda tatlı bir his uyandıracak kadar düzgün olmasını sağlar. Buzlu bir bardak kahve için mükemmel olacaktır !

 

Cold Brew kahvenizin konsantrasyonunu da ayarlayarak zevkinize uyacak şekilde daha güçlü veya daha yumuşak hale getirebilirsiniz. Oranlar hakkında hiçbir fikriniz yoksa eğer, 4 bardak suya 1 bardak kahve ekleyerek başlayın. Bu oran kendi başına oldukça konsantre bir kahve elde etmenizi sağlayacaktır. Kahvenizi buz dolu bir bardağa veya süte ekleyerek, hatta ikisini birden de ekleyerek harika sonuçlar alacaksınız. Kahve ve su oranı tam olarak zevkinize uygun olmazsa, mükemmel dengeye ulaşıncaya kadar yukarı veya aşağı yönde ayarlamalar yapabilirsiniz.

Cold Brew kahve metodunun bir diğer avantajı ise pratik olması ve sabahları size hatrı sayılır bir zaman kazandırmasıdır. Ben genelde hafta sonu büyük miktarda bir demleme yapıyorum. Cumartesi başlayıp, Pazar günü süzüyorum ve dolabımda stokluyorum. Bu bana bütün hafta yetiyor ve özellikle sabahları işe giderken çok kolayıma geliyor.

COLD BREW KAHVE NASIL SERVİS EDİLİR ?

Cold Brew kahve buzlu yada sıcak olarak servis edilebilir, tamamıyla sizin seçiminiz. Her şekilde kahveyi demleme metodunuz aynıdır, buzlu isterseniz buz ekleyerek, sıcak isterseniz mikro dalgada ve herhangi bir ısı kaynağında ısıtarak servis edebilirsiniz.

Çok mu sert geldi ? Cold Brew kahveler genelde sert olur. Buzlu tercih ediyorsanız, buzun buradaki bir görevi de eriyerek kahvenizi seyreltmesidir. Hala sert geliyorsa biraz su veya süt ile seyreltebilirsiniz.

Cold Brew kahve yapmaya hazır mısınız ? Aşağıda iyi bir demleme için ihtiyacınız olan detayları toparladık.

BAŞARI İÇİN İPUÇLARI

  • Kahve çekirdeklerinizin iri parçalı olarak öğütülmüş olduğundan emin olun. Kum tanesi gibi ince öğütülmüş kahve çekirdekleri fazla demlenmiş ve çamurumsu bir kahve elde etmenize neden olacaktır.

  • Mümkünse filtrelenmiş su kullanın. Bu aslında tüm demleme teknikleri için ortak bir tavsiyedir. Daha temiz ve tatlı bir kahve elde etmenizi sağlayacaktır.

  • En az 12 saat demleyin. Kahveniz tam bir infüzyon için en bu 12 saate ihtiyaç duyar. Daha erken süzmek zayıf bir kahve elde etmenize neden olacaktır. Ayrıca fazla demlememeye de özen gösterin. Çünkü bu kahvenizi acılaştırabilecek bir takım tatların açığa çıkmasına sebep olur. Genel olarak 15 saatten fazla demlememenizi öneririm.

  • Cold Brew kahvenizden buz küpleri yapın. Tamamen saf bir Cold Brew yapmak ister misiniz ? Kahvenizi buz kapına dökerek dondurun.

Afiyet Olsun :)